fredag den 1. maj 2009

Vindue paa Eurasien: A centralasiatiske Echo af russisk aggression i Georgien

Paul Goble

Wien, april 24 - En af årsagerne til den russiske invasion af Republikken Georgien sidste sommer var så farligt, er, at det førte til en militarisering af tænkning i mange post-sovjetiske stater, med næsten alle regeringer nødt til at tænke på, hvordan de ville forsvare sig selv og nogle endda overvejer magtanvendelse sig til at fremme deres egne dagsordener.
Et eksempel på sidstnævnte, som hidtil har tiltrukket sig relativt lidt opmærksomhed, er Usbekistan brug af militær magt i søndags til at besætte en del af en landsby i det sydlige Kirgistan nær grænsen til Usbekistan, en handling, som har bedt beboerne i Chek at appellere til Bishkek for "forsvaret af deres borgerlige rettigheder" (www.ferghana.ru/article.php?id=6144).
Ifølge Ferghana.ru portal, beboerne i denne lille landsby i Jalalabad oblast sagde i et brev til kirgisiske præsident Kurmanbek Bakiyev at omkring 50 væbnede usbekiske "retshåndhævelse" officerer var trådt deres grænse byen, "brast i [deres] huse, og truede med at tvinge [beboerne] fra [deres] hjem. "
Den usbekiske styrker "gik ind i hvert hus, der foretages en kilde og fortalte os, at fra i dag frem, for dette område hører til Usbekistan og du vil leve efter vores love. I en primitiv måde, "landsbyens fortsatte de besatte sagde, at de var indførelse af restriktioner for, hvor meget mad beboerne kunne holde.
"Hvis du kan lide," den usbekiske officerer sagde ifølge forfatterne af brevet, "kan du flytte til det område, Kirgisistan og bor der."
Efter de fleste af de usbekiske styrker trak nogle Kirgisiske distrikt ledere ankom, Ferghana.ru rapporter, og "stilnet folket. Men beboerne i landsbyen besluttede at skrive en erklæring til landets præsident. "Og lederne af de 21 familier, der bor der underskrevet på vegne af alle Chek beboere.
Når Kirgisiske journalister igen forsøgt at undersøge situationen, tre usbekere bevæbnet med automatiske våben intervenerede for at forsøge at blokere for deres arbejde. Det førte til et offentligt skænderi mellem usbekere og landsbyboere, men usbekere nægtet enten ned eller til at give deres navne, at insistere på, at dette var deres jord, og at de havde ret til at være der.
Kirgisiske embedsmænd hævdede, at den præcise linje af grænsen var problematisk, og at folk på den ene eller den anden side kan have flyttet grænseposter for deres valg. Men en af dem sagde, at "aldrig været mindre, hverken de eller vi kan tage en sådan beslutning ensidigt indtil grænsen spørgsmål mellem de to lande er helt løst."
Desværre for landsbyboerne, Bishkek har ikke været i stand til at reagere hurtigt, Raya Kadyrova af For International Tolerance Gruppen sagde, og tilføjede, at "mangelen på en rettidig reaktion har født til rygter, der er ved at blive omdannet til utilfredshed i befolkningen med myndighederne. "
"Beboere og lokale organer fra magten skal vide præcist, hvor og til hvem de skal henvende sig i sådanne tilfælde med henblik på at informere institutioner i [Kirgisistan] kapital om sådanne ting," Kadyrova sagt. Men på steder som Chek der er 60 kilometer væk, selv fra sin oblast kapital, disse oplysninger er sjældent tilgængelige.
Landsbyen Chek er en særlig problematisk sted, Ferghana.ru sagt. Både dets territorium og dets befolkning er delt af den internationale grænse. Efter Sovjetunionens sammenbrud, 24 af sine 180 familier er blevet kørt ud på et område henføres til Usbekistan. Alle de 24 familier er blevet borgere i Kirgisistan men de fleste blev etniske usbekere.
Forud for 1991, landsbyboere flyttet frem og tilbage uden problemer, men nu, Kirgisistan og Usbekistan er uafhængige lande, sådanne bevægelser er mere vanskelig, da de to lande har endnu ikke nået til enighed, enten på den endelige fastlæggelse af grænsen eller på en særlig ordning for mennesker, der bor i grænseområderne.
I går, Kirgisistan premierminister Igor Chudinov sagde, at de to lande er blevet enige om 80 procent af den 1375 kilometer lange grænse, men de har ikke været i stand til at løse deres uoverensstemmelser på omkring 70 distrikter, herunder Chek og enklaver på begge sider af grænsen .
Bundfældning disse forskelle bliver ikke let: Hvis det var, disse spørgsmål allerede ville være løst. Men nu, som følge af Ruslands invasion i Georgien og den tilsyneladende manglende vilje i det internationale samfund til at holde Moskva til konto, andre hovedstæder, herunder Tashkent, må bruge magt og en tendens til at kunne udløse mere vold på tværs af hele denne region .