lørdag den 9. maj 2009

Fiji suspenderet fra Stillehavet forum

South Pacific nationer har suspenderet militær-regerede Fiji fra en regional blok for sin manglende vilje til at afholde valg.

Den 16-medlem Stillehavsøernes Forum havde givet fijiansk PM Frank Bainimarama indtil den 1. maj for at indstille en meningsmåling dato i år.

Men Commodore Bainimarama - hvem magtovertagelse i 2006 kup - sagde, at valget var umuligt før 2014.

Forum stol Toke Talagi sagt var der ikke plads til "en ordning, der viser en total mangel på respekt for grundlæggende menneskerettigheder, demokrati og frihed".

Suspensionen betyder Fiji kan ikke deltage i blok begivenheder eller modtage udviklingsmidler fra forum, sagde hr. Talagi, der også er premier af Niue.

CMdR Bainimarama genvalgt valgte leder Laisenia Qarase i december 2006, beskylder ham for korruption og diskrimination mod Indo-fijianere.

Han siger en ny forfatning er nødvendig, før meningsmålinger kan holdes, og på fredag, sagde, at han ikke ville være forhastet valg.

I begyndelsen af april en fijiansk Domstolen fastslog, at CMdR Bainimarama 's kup var ulovlig - men formand Excellence Ratu Josefa Iloilo ignoreret det regerende og frifandt dommerne.

Media restriktioner blev også strammet, og en række udenlandske journalister bortvist.

Australien og New Zealand har beskyldt CMdR Bainimarama for at køre et militærdiktatur.

Denne artikel er fra BBC News website. © British Broadcasting Corporation, BBC er ikke ansvarlig for indholdet af eksterne internetsider.