torsdag den 18. oktober 2007

The Hitchhiker´s Guide to the Galaxy


Forfatter: Douglas Adams

Den komplette guide til galaksen er hele samlingen på seks bøger af Douglas Adams. Bogen er udgivet i forbindelse med filmatiseringen af den første bog Blafferens galakseguide (Hitchhiker´s guide to the Galaxy) i sommeren 2005. Bogen er dog langt bedre end filmen. Der er mange ting som er forsvundet i filmatiseringen, og desværre er mange af de ting sjove. Fx. er scenen foran Arthur Dents hus langt sjovere og original i bogen end det som formår at komme ud gemmen skærmen.

Bogen suppleres med mange forklaringer på ting, væsener og begivenheder. Disse forklaringer svinger fra det elegant enkle til det syrede og usandsynlige, og det er på mange både til at gøre dette værk endnu bedre:

"Ringveje er anordninger, som giver nogle mennesker en mulighed for at suse fra punkt A til punkt B i en rasende fart. Folk, som bor på punkt C, der ligger lige mellem A og B, spekulerer tit på, hvorfor punkt A er så fantastisk, at så mange fra punkt B er så ivrige efter at komme derhen, og hvorfor punkt B er så fantastisk, at så mange fra punkt A er så ivrige efter at komme derhen. De ville ofte ønske, at folk bare en gang for alle ville beslutte sig for, hvor fanden de ville være."

Douglas Adams gør lidt grin med science fiction genren - lidt som filmen Spaceballs gør det med Star Wars, guiden er bare langt mere gennemført og overdrevet. Bogen er fuld af usandsynligheder som sker, og som dermed kobler flere ting sammen, der ellers intet har at gøre med hinaden. Dette er en sjov bog.

Bogen starter hos jordboen Arthur Dent som bor i England, han opdager at hans hus er planlagt til redrivning fordi der skal gøres plads til en ringvej. Uheldigvis har Arthur Dent ikke hørt noget om dette, og går derfor straks i aktion hvor han lægger sig foran en bulldoser som skal rive hans hus ned. Heldigvis har Arhur Dent en god ven Ford Perfect som viser sig ikke kommer fra Jorden men en planet langt, langt væk. Ford Perfect redder Arthur Dent væk fra jorden få minutter efter hans hus er blevet reddet ned. Herfra går turen rundt i universet på flere rumskibe.

Undervejs møder Arthur Dent mange interessante figure. Fx møder han præcidenten for universet - en mand helt uden nogen magt. Han præsidentens rumskib møder han robotten Marvin som er så deprimeret, at den kan få andre maskiner til at begå selvom ved at snakke med dem.

"For mange år siden var dette en driftig og lykkelig planet med mennesker, byer, butikker, en helt normal verden. Bortset fra at der i byernes forretningsgader lå lidt flere skotøjsbutikker end strengt nødvendigt. Langsomt og umærkeligt steg antallet af skotøjsbutikker. Det er et velkendt, økonomisk fænomen, men tragisk at overvære i virkeligheden, for jo flere skotøjsbutikker der kom til, jo flere sko blev man nødt til at producere, og jo værre og dårlige at gå i blev skoene. Og jo dårligere de blev, jo flere sko blev folk nødt til at købe for at få et par, der passede, og desto mere formerede butikkerne sig, indtil hele planetens økonomi passerede det punkt, som jeg mener hedder skovækstgrænsen, hvor det ikke længere var økonomisk muligt at bygge andet end skotøjsbutikker. Resultatet var kollaps, ruin og hungersnød. Hovedparten af befolkningen uddøde."

Desværre er bogen så stor og tung at den giver problemer at læse alt for hurtigt da dette medfører bl.a. ledsmerter og bogen er for stor til at tage med i busser, tog og diverse venteværelser. Derimod er det en super god bog at tage med på fx en uges ferie. Bogen har mange korte kapitler og mange afsnit sådan det en let at lægge fra sig ved naturlige afsnit... den er bare så god, at det kan være svært at lægge den fra sig.

Bogen er den bedste bog som jeg har læst der er udgivet i 2005. Hvis du kan lide de citater jeg har brugt her i anmeldelsen vil du synes om bogen, hvis du ikke synes om dem, skal du derimod ikke give dig i kast med bogen, for der er rigtigt meget lignende i gennem alle bogens 972 sjove og syrede sider.


Håndværker - colic-help - skate - board - fatty - starvation